Thursday, December 22, 2011

Thursday, December 8, 2011

What men want?

1. Disayangi semua orang terutamanya kedua ibu bapa
2. Ingin membalas jasa ibu bapa
3. Isteri solehah (Menurut Ustaz Kazim Elias,
seorang suami itu akan mendapat dunia jika dia dapat seorang isteri solehah)

2. Hidup senang tanpa hutang (kaya).
3. Anak-anak yang soleh selehah (Mendengar kata).
4. Rumah yang selesa (berlainan dengan wanita yang nak serba serbinya cantik)
5. Sahabat-sahabat yang baik dan boleh diharap bila susah.
6. Kereta yang best :)
7. Gadjet ( handphone, laptop dsb ) yang power.
8. Persekitaran kerja yang harmoni ( takde kutuk mengutuk, kipas mengipas,
tikam belakang dsb).
9. Dapat membimbing orang lain.
10. Jiran dan masyarakat yang baik serta harmoni.

Di atas cuma sedikit dari apa yang lelaki mahukan dalam hidup ini supaya dia akan berasa tenang dan aman. No.3 tu perkara yang sangat dimahukan oleh seorang lelaki kerana hidup berumah tangga ni kalau boleh nak sampai ke akhir hayat.

Wednesday, December 7, 2011

Belajar sambil bekerja


Bila dan belajar sambil bekerja ni terasa berat otak nak menerima apa yang dibaca. Walau macam mana pun kena teruskan jugak sebab itu jalan yang dipilih. Terdapat banyak sebab mengapa seseorang individu itu sambung belajar.

Sebab 1
Cita-cita dari kecik
Sebab 2
Menambah koleksi degree / master /PHD
Sebab 3
Menambah pendapatan khususnya bagi cikgu-cikgu sekolah yang masih belum ada degree . Dengan adanya degree maka gred gaji pun naiklah. Malangnya bagi cikgu yang sambung master/PHD tiada kenaikan gaji yang diharapkan. ( Bagus bagi suami untuk menambah pendapatan keluarga)
Sebab 4
Nak menunjuk-nunjuk dengan orang ramai bahawa dia ada degree/ master /PHD.
Sebab 5
Terpaksa. Kalau tak sambung takkan naik pangkat khusunya bagi pensyarah universiti.
Sebab terakhir dan kurang popular
Menambah ilmu pengetahuan sedia ada ( Maaflah kalau saya silap . Semua sebab ni hanyalah pendapat peribadi saya )

Pengorbanan amatlah ditagih bila kita sambung belajar ni khususnya dari segi masa dan wang ringgit (kecuali bagi yang dapat cuti belajar plus biasiswa). Masa dengan isteri dan anak-anak menjadi kurang dek kerana habis masa buat assignment dan tesis. Bagi yang prihatin, mereka akan mula membuat tugasan selepas pukul 12 malam selepas anak dan isteri dah masuk tido. Tapi maklum sajalah bila dan mula lewat malam habis pun lewatlah. Besoknya nak pi keja pulak. Mulalah mengantuk dekat ofis. Bila mengantuk produktiviti bekerja pun turut berkurang. Patut ke macam tu? Sudah pastilah tak patut sebab kita mencari rezeki halal dengan bekerja. Sambung belajar itu pilihan kita sendiri. Tak berkatlah duit gaji yang kita dapat tu kalau asyik mengantuk je datang kerja.
Kesimpulannya, rancanglah betul-betul apa yang hendak kita buat. Jangan seperti kata peribahasa yang dikendong tak dapat yang dikejar berciciran. Niat tu kena betul supaya output nya pun akan berkesan dan berkat. Selamat belajar..:)

Sunday, December 4, 2011

fuhhhh! lawa sungguh



Kebetulan dekat plus highway pagi tadi terserempak dengan audi R8. Punyala lawa.Punyala laju dan yang pasti punyala mahai. Keja apa la tuan punya keta tu.Setakat tengok jelah...:)

Thursday, December 1, 2011

Ya Tayba

Lagu yang sangat menyentuh hati dan perasaan.
Teringin rasa nak mengunjungi Kaabah.
InsyAllah suatu hari nanti, kita semua dapat mengerjakan Haji, Amin.

video