Friday, January 10, 2014

Anak-anak tersayang

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Allah S.W.T kerana telah mengurniakan anak-anak yang tidak ternilai harganya. Amanah yang dikurniakan Allah ini akan abah jaga dan didik sebaik mungkin dan dengan sedaya upaya abah. Setelah hampir setahun lebih tidak mengepos apa-apa di dalam blog ini, tetiba hari ni 10hb Januari 2014, tergerak hati untuk menaip sesuatu. Mungkin disebabkan perasaan yang sangat bersyukur dikurniakan anak kedua setelah 6 tahun menanti. THANK YOU ALLAH.

Ammar yang dah masuk darjah satu

Iman zara yang baru masuk 2 bulan

Abah saaaaaaaayaaaaaaaang sangat dua-dua anak abah ni. Semoga menjadi anak-anak yang soleh dan solehah. Abah harapkan suatu hari nanti anak-anak abah ni akan dapat menjaga mama jika abah dah tak ada di dunia yang penuh dengan dugaan dan cabaran ni. Ammar dan Iman adalah amanah untuk abah dan mama. Kami akan sentiasa berikan yang terbaik untuk ammar dan iman, InsyaAllah.

Saturday, June 2, 2012

Assalamualaikum, Harap semuanya sihat sejahtera. Lama jugak rasanya tidak meng 'update' blog ini. Apapun saya rasa sangat bersyukur dengan dugaan yang diberikan Allah buat ketika ini. Dah lama sangat dah Tuhan bagi sihat apa salahnya Tuhan duga dengan sakit sekali sekala. Lagipun baru sebulan menanggung sakit. Tempoh yang sangat singkat jika hendak dibandingkan dengan kesihatan yang Allah berikan sebelum ini bertahun tahun lamanya
.Sekurang kurangnya Allah masih sayang akan diriku ini. Anggaplah ia adalah satu kifarah dari Allah. Menunggu untuk menjalani pembedahan lutut disebabkan oleh ligamen ACL yang completely putus. Apapun bengkak disebabkan luka dalam lutut ni mesti sembuh terlebih dulu sebelum operation dibuat. Bersyukur walaupun tidak boleh berjalan namun masih diberi peluang untuk menjalankan aktiviti harian seperti biasa oleh Allah walaupun dibantu oleh isteri dan anak yang sangat rajin (Muhammad Ammar Aslah). Moga2 Allah mudahkan urusan saya dan insyAllah dapat berjalan seperti sedia kala kelak. Buat anak2 murid yang sangat disayangi, saya mintak maaf tidak dapat menjalankan tugas sebagai guru untuk membimbing kamu menghadapi UPSR 2012. Saya berdoa agar semuanya sihat dan diberikan kekuatan utuk terus berjuang dengan bersungguh-sungguh. Buat sahabat-sahabat sepengajian sarjana di UPSI, terima kasih di atas bantuan dan sokongan yang diberikan khasnya bagi menyiapkan projek OOAD dan Graphic animation.Semoga Allah membalas jasa kalian dengan balasan yang berlipat kali ganda.Buat sahabat-sahabat, kawan-kawan, sesiapa yang mengenali diri ini, saya mengambil kesempatan ini untuk memohon maaf di atas kesalahan, kesilapan yang pernah saya buat jika ada..:)

Thursday, December 22, 2011

Thursday, December 8, 2011

What men want?

1. Disayangi semua orang terutamanya kedua ibu bapa
2. Ingin membalas jasa ibu bapa
3. Isteri solehah (Menurut Ustaz Kazim Elias,
seorang suami itu akan mendapat dunia jika dia dapat seorang isteri solehah)

2. Hidup senang tanpa hutang (kaya).
3. Anak-anak yang soleh selehah (Mendengar kata).
4. Rumah yang selesa (berlainan dengan wanita yang nak serba serbinya cantik)
5. Sahabat-sahabat yang baik dan boleh diharap bila susah.
6. Kereta yang best :)
7. Gadjet ( handphone, laptop dsb ) yang power.
8. Persekitaran kerja yang harmoni ( takde kutuk mengutuk, kipas mengipas,
tikam belakang dsb).
9. Dapat membimbing orang lain.
10. Jiran dan masyarakat yang baik serta harmoni.

Di atas cuma sedikit dari apa yang lelaki mahukan dalam hidup ini supaya dia akan berasa tenang dan aman. No.3 tu perkara yang sangat dimahukan oleh seorang lelaki kerana hidup berumah tangga ni kalau boleh nak sampai ke akhir hayat.

Wednesday, December 7, 2011

Belajar sambil bekerja


Bila dan belajar sambil bekerja ni terasa berat otak nak menerima apa yang dibaca. Walau macam mana pun kena teruskan jugak sebab itu jalan yang dipilih. Terdapat banyak sebab mengapa seseorang individu itu sambung belajar.

Sebab 1
Cita-cita dari kecik
Sebab 2
Menambah koleksi degree / master /PHD
Sebab 3
Menambah pendapatan khususnya bagi cikgu-cikgu sekolah yang masih belum ada degree . Dengan adanya degree maka gred gaji pun naiklah. Malangnya bagi cikgu yang sambung master/PHD tiada kenaikan gaji yang diharapkan. ( Bagus bagi suami untuk menambah pendapatan keluarga)
Sebab 4
Nak menunjuk-nunjuk dengan orang ramai bahawa dia ada degree/ master /PHD.
Sebab 5
Terpaksa. Kalau tak sambung takkan naik pangkat khusunya bagi pensyarah universiti.
Sebab terakhir dan kurang popular
Menambah ilmu pengetahuan sedia ada ( Maaflah kalau saya silap . Semua sebab ni hanyalah pendapat peribadi saya )

Pengorbanan amatlah ditagih bila kita sambung belajar ni khususnya dari segi masa dan wang ringgit (kecuali bagi yang dapat cuti belajar plus biasiswa). Masa dengan isteri dan anak-anak menjadi kurang dek kerana habis masa buat assignment dan tesis. Bagi yang prihatin, mereka akan mula membuat tugasan selepas pukul 12 malam selepas anak dan isteri dah masuk tido. Tapi maklum sajalah bila dan mula lewat malam habis pun lewatlah. Besoknya nak pi keja pulak. Mulalah mengantuk dekat ofis. Bila mengantuk produktiviti bekerja pun turut berkurang. Patut ke macam tu? Sudah pastilah tak patut sebab kita mencari rezeki halal dengan bekerja. Sambung belajar itu pilihan kita sendiri. Tak berkatlah duit gaji yang kita dapat tu kalau asyik mengantuk je datang kerja.
Kesimpulannya, rancanglah betul-betul apa yang hendak kita buat. Jangan seperti kata peribahasa yang dikendong tak dapat yang dikejar berciciran. Niat tu kena betul supaya output nya pun akan berkesan dan berkat. Selamat belajar..:)

Sunday, December 4, 2011

fuhhhh! lawa sungguh



Kebetulan dekat plus highway pagi tadi terserempak dengan audi R8. Punyala lawa.Punyala laju dan yang pasti punyala mahai. Keja apa la tuan punya keta tu.Setakat tengok jelah...:)

Thursday, December 1, 2011

Ya Tayba

Lagu yang sangat menyentuh hati dan perasaan.
Teringin rasa nak mengunjungi Kaabah.
InsyAllah suatu hari nanti, kita semua dapat mengerjakan Haji, Amin.

video